Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pro pochopení tehdejší složité doby (zrada Anglie a Francie v  38., vlastní okupace Německem se všemi zvěrstvy jako následek, do toho potravinová pomoc z SSSR v 47., negace z první republiky - nezaměstnanost, stávky se střelbou, krize v 30. létech atd. - to všechno Mašínové znali) a k hodnocení oprávněnosti chování Mašínů lze dát, možná neumělý, příklad : Arab - Palestinec - muslim vezme samopal a začne střílet na rušné ulici nebo na úřadě v Izraeli; je vrah a nebo vlastenecký bojovník za práva Palestinců? Obyčejní lidé včetně pokladníka v ČSR dle mého nebyli tak závažní viníci- přisluhovači režimu, aby je bylo správné zabít. Na jedné straně chápu jejich zaujatost proti režimu (ztráta otce a další), ale způsob, jaký zvolili byl nepřiměřený a špatný.

1 0
možnosti

Nechápu, jakou má souvislost to, že StB chtěla unést Mašíny z USA do Prahy, s tím, jak posuzovat jejich činnost.

Prostě Mašínové udělali to, co udělali. A co chtěla udělat StB s nimi, to je na jinou diskusi. Bylo to až několik let po činech bratrů Mašínů.

1 0
možnosti

článek se mně líbí, jsou tam většinou jenom fakta..

a věta..jestliže se prokáže, že jednání odsouzeného směřovalo k ochraně základních lidských a občanských práv a svobod ne zjevně nepřiměřenými prostředky... podle ní se činnost dá hodnotit

1 0
možnosti
Foto

Ten zákon má háček. Že je zákonem, nikoliv soudním rozsudkem. Tedy výrokem nějakého Norimberského tribunálu. Parlament si tak uzurpoval moc soudní, čímž se sám stál nedůvěryhodným, zavrženihodným tělesem.

0 2
možnosti

Vražda je vražda.

A měla by být trestána stejně, bez ohledu na to, zda zastřelení neozbrojeného člověka bylo motivované antikomunistickou ideologií Mašínů, nebo třeba komunistickou ideologií vězeňských dozorců.

2 0
možnosti
Foto

no může být dodatečně omilostněno. Nebo jak stalo po WWII, že trestné činy, které byly považovány za trestné, tak po přezkumu, že souvisely s odporem proti německé okupaci, tak, přestaly být trestné. Nikoliv tedy třeba homosexualita.

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
kluk z Pardubic žijící ve spojených státech,který nezapomněl odkud pochází... bez-cenzury.com

Seznam rubrik